Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 20 november 2018

Blog: Geen vreugdevuren op zondag

Het is november en je kan er de klok er gelijk opzetten: het gaat weer over zwarte piet, extra koopzondagen en wel of geen vreugdevuren.De hele “pietendiscussie” is te banaal voor woorden en daar ga ik me niet over uitlaten, maar lekker winkelen op zondag en fikkie stoken daar vind ik wel wat van.

Ik geef ondernemers in de detailhandel volkomen gelijk dat ze in deze 24-uurs economie hun graantje willen meepikken. Hoewel ik me regelmatig afvraag of de “ratrace” van altijd maar meer in de economie wel zo verstandig is, kan je aan de andere kant er je ogen niet voor sluiten. Via internet kan je natuurlijk 168 uur per week kopen wat je wilt.

Goed….ook de detaillisten in de armlastige Vlaardingse binnenstad willen komende kerstperiode een aantal uren extra open zijn op zondag. Prima! Mouwen opstropen en verkopen maar. Maar niet als het aan een deel van de politiek ligt. Ik heb respect voor de heldere politieke koers van de politici van de ChristenUnie en Staatkundig Gereformeerde Partij, maar vind niet dat zij over de zondagbesteding van het volk gaan. “Zij in de kerk, jij naar het voetbal en ik boodschappen doen”. Zo zie ik het. Leven en laten leven. Het argument van zondagsrust slaat m.i. nergens op. Alsof hele hordes hooligans op zondagmorgen 10 uur langs de kerken trekken.

Binnen het college, dat het besluit nam om de verkooptijden op te rekken, neemt het CDA een bijzondere plaats in. “Principieel als het uitkomt”, zou ik willen zeggen. Doet me ineens denken aan een voorval van lang geleden. Een CDA-raadslid (nee, naam noem ik niet) die te vuur en te zwaard de koopzondagen in Vlaardingen bestreed, maar door een collega raadslid op zondagmiddag wel in de Rotterdamse Koopgoot werd gesignaleerd. Hoe bedoelt u hypocriet?

Ook de socialisten, van een inmiddels afgetreden wethouder, zijn tegen de koopzondagen. Tsja, en dat begrijp ik niet. De werkende man en vrouw (lees winkelpersoneel) moet juist blij zijn met de extra uren op zondag. Als het goed gaat daardoor minder internet verkoop en meer omzet in de winkel, waardoor de baan behouden blijft. Niks uitbuiting, gewoon lekker werken.

Tsja, en dan de vreugdevuren waarmee we het nieuwe jaar inluiden. Terecht maken we ons zorgen over de leefbaarheid rondom de Marathonweg. Naast geluid en trilling draagt ook de uitstoot van CO2 en stikstof mede bij aan een ongezond leefklimaat. Maar op die locatie wel lekker fikkie stoken met oud en nieuw. O ja, en dan dat idiote geknal van vuurwerk. Alsof dat allemaal geen luchtverontreiniging veroorzaakt. In allerlei buitenlanden kijkt men trouwens verwonderd naar deze ouderwetse tradities. Gelukkig worden er steeds meer vuurwerkverboden opgelegd en wordt een halt toegeroepen aan het kerstboom verbranden. In Vlaardingen heeft het college, de unanimiteit van de politieke partijen gehoord hebbende, de vreugdevuren ook verboden.

Het is daarom onbestaanbaar dat de politieke partij ONS.Vlaardingen als enige op dat besluit wenst terug te komen. Ik ga hier verder niet inhoudelijk op in, maar snap niet dat de partij die “samenwerking” hoog in het vaandel heeft staan, het college van B&W, de gemeenteraad, de Vlaardingse bevolking en alle hulpdiensten schoffeert met deze soloactie. Aan de ene kant de grote kindervriend uithangen, maar anderszins activiteiten promoten die de volksgezondheid belasten en de openbare orde verstoren.

Een paar uur na het schrijven van deze blog, werd bekend dat de weldenkenden bij ONS.Vlaardingen zich distantiëren van de perspublicaties over de vreugdevuren en de dwarsliggers uit de fractie hebben gezet.

Bert van Nieuwenhuizen

Raadslid D66