Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 27 september 2018

Blog: een moment contact, een wereld van verschil

Ik geef toe, ook ik maak me af en toe schuldig aan het ‘wegduiken’ in mijn telefoon in plaats van een praatje aan te gaan met de mensen om mij heen. Terwijl ik het best gezellig vind om af en toe een praatje te maken als ik op de bus sta te wachten of in een winkel in de rij sta. Voor sommige mensen is dat ene momentje het enige contact dat ze die dag zullen hebben.

In een onderzoek van de GGD uit 2017 blijkt dat de helft van de Vlaardingers zich wel eens eenzaam voelt. Dit zijn niet alleen maar oudere inwoners, alle generaties hebben ongeveer evenveel last van eenzaamheid. Wel is het zo dat de zogenaamde ‘emotionele eenzaamheid’ bij ouderen boven de 75 groter is. Veel ouderen van deze leeftijd verliezen hun partner waardoor zij een sterk gemis voelen van een intieme relatie.

Onlangs is in de gemeenteraad een amendement behandeld met betrekking tot het gratis openbaar vervoer van 65+’ers met een inkomensgrens tot 120% van het minimumloon, met als belangrijkste argument eenzaamheid. De tegenstemmers, waar wij als D66 Vlaardingen er één van waren, werden weggehoond als ‘harteloos’. Terwijl wij juist met ons hart dachten. Ons belangrijkste argument om tegen deze maatregel te zijn is juist is dat eenzaamheid over alle generaties bestreden moet worden. En daarin zien we liever een goede aanpak dan een dure pleister (jaarlijks €300.000); je eenzaamheid is niet zomaar ‘over’ omdat je ergens heen kunt. Je moet ook iets, en vooral iemand, hebben om heen te gaan.

En die aanpak vinden wij als D66 Vlaardingen nog steeds belangrijk. Sociale eenzaamheid komt namelijk het meest voor; het missen van contact met een brede groep mensen, het af en toe een praatje maken of samen leuke dingen doen. En helaas heeft de helft van alle generaties daar last van, waarvan 10% zelfs ernstig. Het is tijd om daar wat aan te doen. Gelukkig staat er een themabijeenkomst over eenzaamheid op de raadsagenda in het tweede kwartaal van 2019 zodat er meer aandacht komt voor dit onderwerp.  En vandaag is daar het startsein toe gegeven door wethouder Jacky Silos.

Vandaag (27 september) start de week tegen de eenzaamheid. In Vlaardingen worden in het kader van ‘Vlaardingen Veerkracht’ zilverkleurige (spreken is zilver) bandjes uitgedeeld waarmee je kunt laten zien dat je open staat voor een praatje. Dat is namelijk de eerste stap in de goede richting. Een momentje waarop iemand zich niet eenzaam hoeft te voelen en even een gezellig moment heeft in zijn of haar dag. Doe je mee? Haal een bandje bij één van de volgende locaties:

AC Pameijer
Bibliotheek Centrum & Holy
Brasserie de Kulk
De Bijenkorf
De Meerpaal
Marnix revalidatiecentrum
Polderpoort
Soenda
Sportcentrum Vlaardingen
Stadsgehoorzaal
Stadskantoor
Wijkcentrum Westwijk en Vlaardinger Ambacht