Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 24 februari 2018

Blog: Olifanten paadje

Op Radio Rijnmond hoorde ik onlangs Roland Vonk en die had het over “Olifanten Paadje”. Ik ken Roland vrij goed, want ik maak al een jaar of 13 radioprogramma’s met hem. Maar daar gaat het nu niet om. Waar ik het over wil hebben is de manier waarop Roland Vonk het begrip “Olifanten Paadje” gebruikte. Ik vat het kort samen als “Out Of The Box” denken en “Buiten De Gebaande Paden” treden. Dat is immers ook wat de olifant doet als hij door de bushbush loopt. Hij maakt zijn eigen weg. Projecteren we dat op de mens, dan kom je al gauw uit bij onafhankelijke geesten, die goed nadenken en vaak met verrassende oplossingen komen.

Ik schrik vaak dat politici alleen maar met de waan van de dag bezig zijn. Dat is zonde want als je wat langer nadenkt, dan komt je verder dan alleen maar “pleisters plakken”. De ene partij wil alleen maar woningen renoveren en gunt de “gewone” man geen nieuw huis. Weer andere politici bestaan bij de gratie van de tegenstelling. Ze zetten mensen tegen elkaar op. Met het fenomeen lokale partij heb ik sowieso helemaal niets. Die zwelgen in het populisme en vergeten dat ze hun beloftes nooit waar kunnen maken. Al die loze beloftes zorgen er alleen maar voor dat de kiezer nog meer teleurgesteld wordt. Weer anderen vinden het nodig elkaar voor rotte vis uit te maken en doen over en weer aangifte bij de politie. Trouwens bij dezelfde gedragsdragers waarvan zij vinden dat ze vaak onzichtbaar zijn. Dus… “Ga boeven vangen” en vergeet de aangiftes van “domme” politici.

Als je de partijprogramma’s leest dan is het vaak veel van hetzelfde. De nuance is ver te zoeken. Het debat wordt maar zelden gevoerd op de inhoud. Vorm en procedures staan vaak centraal. Daarom een oproep aan alle politici, denk eens goed na. Durf anders te denken. Wees een vrije geest. Niets mis mee.

O ja, dames en heren politici de meeste kiezers hebben een olifantengeheugen en vergeten niet snel dat u ze misleidt heeft.