Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 januari 2018

Blog: Een kurk op de braindrain

Tegenwoordig kan je de kranten niet openslaan of je leest wel een artikel over de alsmaar stijgende huizenprijzen in een stad als Amsterdam. Het lijkt er niet op te kunnen; inmiddels is het al zo dat een startende eenling een hypotheek kan krijgen die hem net een leuke parkeerplaats kan opleveren in Amsterdam. Leuk natuurlijk als je je auto wilt parkeren, maar toch vrij onhandig indien je daadwerkelijk wilt wonen in plaats van parkeren…

Toch is het interessant om je af te vragen waarom die prijzen zo hard blijven stijgen. Het antwoord is natuurlijk eenvoudig; de vraag naar woningen in een dergelijke stad is torenhoog. Bijna iedere jonge hippe 30-minner lijkt tegenwoordig zijn bivak in de hoofdstad te willen opslaan.

Het gevolg is echter dat steden als Vlaardingen een hoop potentieel mislopen; veel hoogopgeleiden verdwijnen te snel uit een stad als Vlaardingen, terwijl een stad juist gebaat is bij een divers karakter; een goede mix van opleidingsniveaus zorgt voor dynamiek en creativiteit in een stad. Er kan meer en er gebeurd ook meer in een stad als die diversiteit wordt aangemoedigd. Ik zou mij dan ook graag sterk maken voor een Vlaardingen waarin er hard wordt gewerkt om een dergelijke diversere stad mogelijk te maken. Op die manier wordt Vlaardingen leuker, uitdagender en welvarender.