Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 11 december 2017

Blog: Groen-blauwe vingers

Een tuintegeltaks, er werd deze zomer over gesproken. Altena, een samengevoegde gemeente in Brabant, heeft in een beleidsvisie een belasting opgenomen waarmee ‘teveel tuintegels’ wordt tegengegaan. Een belasting gaat misschien wat ver, het is immers je eigen keuze hoe je besluit je tuin in te richten. Maar het is wel een oplossing voor een steeds groter wordend probleem: de regen.

Ons land kent steeds vaker een extreem weerbeeld. Wolkbreuken waarbij in een tijdsbestek van 3 uur meer neerslag valt dan normaal gesproken in één maand is tegenwoordig niet meer abnormaal. Volgens Buienradar is het aantal ‘extreemweerdagen’ met 85% toegenomen. Maar dat water moet ergens heen… Ons riool kan de neerslag niet altijd alleen aan, en heeft de grond nodig om het één en ander op te vangen. Maar een mooi groot terras is steeds populairder en plantjes en gras raken wat uit de gratie.

En daar ontstaat het probleem van de tuintegel: we hebben er steeds meer van. Het is inmiddels al verplicht dat in nieuwbouwwijken een minimum aantal groene meters moet worden aangelegd zodat het regenwater zich daar kan verzamelen. Maar onze tuinen mogen best ook een stukje groener. Tegels laten namelijk niet voldoende regenwater door naar de grond. Het gevolg? Grote plassen. En op grote schaal kan het zelfs betekenen dat we te maken krijgen met overstromingen.

In 2019 wordt mijn nieuwbouwwoning (in Vlaardingen natuurlijk) opgeleverd. De plek waar ik tot mijn zesde jaar ben opgegroeid is nu nog een leeg stuk grond, maar straks verrijst daar ‘ons huis’ mét een standaard achtertuin. Ik houd van voorbereiden, dus ik ben nu al bezig met plannen verzinnen voor de inrichting en natuurlijk onze tuin. Daarom ben ik dan ook een groot fan van Pinterest. Een website waar je ideeën kunt verzamelen voor praktisch alles in de vorm van foto’s. En inmiddels heb ik ook een verzamelplekje voor de tuin.

Specifiek zoek ik nu naar de balans tussen een mooi terras én een stukje groen. Goed puzzelen en bekijken hoe je de tuin het meest gebruikt en dan kom je er wel. Zelf ga ik graag op zoek naar wat leuke planten en word ik blij van een hoop bloemen of een zelfgekweekte appel. Ik zie dan ook de leukste ideeën voorbijkomen. Mooie borders met planten, verticale tuinen, boompjes of een groene hedera-heg. Mijn tuin wordt straks hopelijk een mooie combinatie tussen een terras voor de gezelligheid en een stuk groen voor de neerslag. Maar ook zonder groene vingers kun je al een goede combinatie maken. Bijvoorbeeld met een stuk (kunst)gras. Ziet er gezellig uit, is lekker praktisch én geeft ruimte aan de regen