Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 5 december 2017

Blog: Vlaardingen op de kaart

Als kandidaat gemeenteraadslid ben ik op zoek naar wat de Vlaardingse mens bezig houdt. Is het de Sint of juist de kleur van zijn Pieten? Zoeken we alleen maar koopjes of vinden we kleine lokale winkels belangrijker? Of maken we ons vooral druk om de spreekwoordelijke hondenpoep van de buren?

Vaak ben ik tegen gekomen dat Vlaardingen zich naar buiten graag profileert als sterk en onafhankelijk. Wij hebben onze zaken goed geregeld. Binnen de stadgrenzen wordt er alleen toch voldoende gemopperd. Als betrokken Vlaardinger ben ik op zoek naar een manier om de zaken waar we over mopperen ook samen kunnen aanpakken.

Tijdens mijn bezoeken aan Vlaardingse wijken heb ik verschillende Vlaardingers mogen ontmoeten die hun handen uit de mouwen hebben gestoken en samen met hun medebewoners initiatieven hebben ontwikkeld om hun wijk beter te maken. Op hun pad zijn ze daarbij ook drempels tegen gekomen, bijvoorbeeld in de regelgeving vanuit de gemeente voor het realiseren van een speelplek.

Voor de gemeenteraad ligt in dit voorbeeld een mooie uitdaging om ervoor te zorgen dat de gemeente de burger ondersteunt waar nodig en ruimte geeft waar mogelijk. De vormgeving van effectieve en constructieve burgerparticipatie staat volgens mij nog in de kinderschoenen. D66 Vlaardingen heeft hier duidelijke ideeën over. Speaking Minds, een platform waar jongeren hun mening kunnen delen, is een mooi voorbeeld en zou als inspiratie voor andere vormen van inspraak kunnen gelden.

Ik nodig nadrukkelijk alle Vlaardingers uit om zich uit te spreken. Niet alleen via de stembus op 21 maart of tijdens de borrel met vrienden, juist ook op de diverse platformen die daarvoor te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Leefbaarheidsplatformen of zelfs de mailboxen van de diverse politieke partijen.

Een zelfredzame samenleving, waarin personen, groepen en organisaties hun weg weten te vinden en waar nodig elkaar stimuleren en ondersteunen; dat is één van mijn uitgangspunten. De vertaling hiervan is een gemeente die enerzijds een vangnet biedt en anderzijds het zelforganiserend vermogen van de lokale gemeenschap versterkt. Zo blijft een gemeente vitaal en veerkrachtig blijft. In mijn toekomstbeeld vervult de gemeente een regisserende en verbindende rol.

Zonder mijn ogen te sluiten voor de problemen van onze stad en al haar inwoners, zoek ik vooral naar die verbinding. Omdat ik geloof dat wij samen meer kunnen, omdat ik geloof dat we elkaar kunnen helpen wanneer we dat willen, in het groot en in het klein. Regelmatig bezoek ik mijn schoonmoeder in het verzorgingstehuis waar zij woont. En altijd sta ik versteld van de hoeveelheid mantelzorgers die met overtuiging en betrokkenheid hun naasten bijstaan.

Als we Vlaardingen op de kaart kunnen zetten als de gemeente waar burgerintiatieven uitblinken, waar iedereen de kans heeft om mee te denken en te praten, dan zou dat toch prachtig zijn. Daar wil ik de komende vier jaar wel voor gaan! Ga je mee?