Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 27 augustus 2017

Yenice Jongejan over haar tijd als raadslid

Yenice Jongejan is op dit moment Raadslid voor D66 Vlaardingen,  ze is op dit moment bezig met haar vierde jaar in deze functie.

Maar wat vind zij er eigenlijk van? En wat  heeft ze in die tijd allemaal geleerd? We vroegen het haar en dit waren haar antwoorden.

Hoe ben jij bij D66 Vlaardingen terecht gekomen?

Tijdens mijn studie sociologie heb ik heel veel over democratie en politiek geleerd. Ik voelde me ergens verplicht om me aan te melden bij een politieke partij. Ik pas, zoals zovelen, niet voor 100% bij een partij. Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen kan zijn wie ze willen zijn, mits ze daarbij niet iemand anders beperken. Deze houding vond ik terug bij D66. Met D66 Vlaardingen maakte ik kennis op de verkiezingsmarkt maar het duurde nog even voordat ik actief werd. Maar daarna kwam alles in een stroomversnelling; ik reageerde op een vacature als fractiesecretaris, werd gevraagd of raadslid zijn niets voor mij was en op 19 maart werd ik met voorkeursstemmen gekozen.

Wat vind het leukste aan de lokale politiek?

Al meerdere generaties van mijn familie zijn geboren en getogen Vlaardingers. Wellicht dat ik daarom ook zoveel potentie zie in Vlaardingen. Door politiek actief te zijn in Vlaardingen kan ik meehelpen om die potentie om te zetten in werkelijkheid. En eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik het ook erg leuk vindt dat je als raadslid ontzettend veel leert over je eigen stad en over jezelf. Het besturen van een stad lijkt vanaf de zijlijn altijd gemakkelijk: je ‘doet’ dat gewoon even of je besteed ‘daar gewoon je geld aan’. Terwijl de werkelijkheid veel complexer is, en juist daar kun je enorm veel van leren.

Wat zou je graag anders zien?

De taak van de politiek is om richting te geven en te controleren. In de Vlaardingse politiek merk ik dat we nog te vaak ons richten op de details in plaats van het grotere geheel. Terwijl de uitvoering wordt gedaan door het bestuur (burgemeester en wethouders) en de ambtenaren. Hierdoor verzanden we vaak in discussies die niet bijdragen aan het verbeteren van de stad. Zie het als een navigatie-app die wel aangeeft dat je rechts had gemoeten maar je daarna niet bij de juiste eindbestemming brengt.

Hoe bevalt het je als raadslid?

Inmiddels ben ik gegroeid in mijn rol als raadslid; ik heb veel kennis opgedaan en sta inhoudelijk steeds sterker. Hierdoor begin ik steeds meer uit mijn raadslidmaatschap te halen. Daarom wil ik ook graag nog een termijn door, met mijn opgedane ervaring kan ik nog beter mijn taak als volksvertegenwoordiging uitvoeren.

Waar ben je het meest trots op in je politieke carrière?

Eigenlijk ben ik het meest trots op de samenhang die we als fractie hebben kunnen bereiken. Je mag het bij D66 Vlaardingen met elkaar oneens zijn. We zijn verschillend genoeg om verschillende delen van de samenleving te kunnen vertegenwoordigen maar zitten genoeg op 1 lijn om die verschillen bij elkaar te brengen. Daar heb ik persoonlijk een bijdrage aan geleverd door de juiste vragen te stellen en conclusies te trekken.

Waarom denk je dat er in verhouding nog steeds meer mannen actief zijn in de politiek?

Het is nog niet zo lang geleden dat je als vrouw geacht werd te trouwen, het huishouden te verzorgen en de kinderen op te voeden. Inmiddels zijn we als vrouw vrij om te doen wat we willen. Toch zie je dat oude regels en opvattingen nog blijven hangen. Een heel normaal verschijnsel, maar wel één met redelijk onzichtbare effecten. In onze gemeenteraad vind ik de sterke vrouw wel vertegenwoordigd. Onze gemeenteraad is in balans en kent daarnaast meer vrouwelijke fractievoorzitters dan mannelijke.

Wat zou je tegen vrouwen zeggen die geïnteresseerd zijn in de politiek in Vlaardingen

De politiek is hard. Hoe goed jij je ook in zal zetten binnen de politiek en hoe hard je ook werkt er zullen altijd tegenstanders zijn en mensen die jouw intenties in twijfel trekken. Je zult online lezen dat je een zakkenvuller bent, je nergens iets van snapt, of ronduit dom bent. Besef je dat maar laat het je de energie geven om juist te doen waar jij voor staat. Durf terug te komen op je mening als je nieuwe informatie of argumenten hebt gehoord. Dan ben ik er zeker van dat de politiek, de gemeente en de burgers er beter van worden. We hebben vrouwen (en mannen) nodig die naar hun hart durven te luisteren maar hun hoofd blijven gebruiken.