Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 11 april 2017

Yenice en Koen gaan de 100-100-100 challenge aan

Raadsleden Koen Kegel en Yenice Jongejan gaan de 100-100-100 challenge aan. De komende periode proberen zij zo min mogelijk afval te produceren en zoveel mogelijk te scheiden. Een terugblik op hun eerste week. 

Maandag 3 april (Koen)
Zijn we nu al begonnen? Klopt het dat er nog geen ‘weekopdracht’ is? Ik heb maar twee prullenbakken in m’n appartement, waar laat ik alle andere reststromen? Vragen die ik snel zal moeten beantwoorden, wil ik niet falen in het terugbrengen van mijn restafval naar 0.0kg.

Dinsdag 4 april (Yenice)
De weekopdracht is het bijhouden hoeveel verpakkingen je per dag opent. Mijn conclusie is nu al: erg veel. Vooral als je toevallig een dag hebt waarop werkelijk álles op is; kaas in de verpakking, brood in het plastic, nieuw boterkuipje, het pak met vlokken, nieuwe zak aardappelen.. Dit is best een heftige start van de 100 dagen challenge.

Woensdag 5 april (Koen)
Ik ben hard aan de slag op m’n werk, als ik mijn telefoon op zie schijnen. Het is m’n vriendin, dus het zal wel belangrijk zijn, want ze weet dat ik nu werk. Ik open een app, en zie dat ze me vraagt: “Waar laat ik aluminium verpakkingsmateriaal?”
Het is duidelijk, we zijn écht begonnen nu.

Donderdag 6 april (Yenice)
Ook ik ben hard aan het werk als ik me besef: ik ben hier een stuk minder duurzaam dan thuis. Waar ik thuis alles netjes scheid en recycle gaat alles op mijn werk rechtstreeks naar het restafval. Dat kan veel beter. De eerste stap is in ieder geval gezet: de plastic zakjes gaan weer terug naar huis en worden hergebruikt. Misschien is een broodtrommeltje een oplossing en misschien kan ik daar ook wel mijn eigen afval op kantoor in verzamelen..

Vrijdag 7 april (Koen)
Deze 100-100-100 challenge maakt duidelijk dat ik snel moet verhuizen! Mijn kleine appartement staat vol met plastic tassen, omdat ik geen ruimte heb om mijn gescheiden materialen te bewaren, voor ik het wegbreng. Interessant genoeg heb ik nog géén vuilniszak hoeven wegbrengen, waar ik normaal zeker twee keer per week een kleine vuilniszak door de stortkoker gooi. Ik dacht toch al redelijk te scheiden afgelopen jaren, maar dat is blijkbaar niet het geval geweest. Er blijkt nog een wereld te winnen. Dat is nu al duidelijk geworden.

Zaterdag 8 april (Yenice)
Ons weekend is toch wel het moment dat wij de grootste berg afval produceren ontdek ik. We zijn sowieso allebei natuurlijk al thuis met de lunch en de koffie. Maar nadat we na een gezellige middag thuis komen hebben we allebei een enorme trek in ‘fastfood’. Gelukkig komen de snacks in papier en kan het plastic bakje na het uitkloppen van wat patatkruimels in de oranje bak. Maar het blijft jammer dat alles in een losse verpakking zit…

Zondag 9 april : het eerste weegmoment 
Yenice:
Het is zover! Het eerste weegmoment. Ik kijk naar de afvalzak en ik zie eigenlijk direct al dat we het waarschijnlijk wel prima hebben gedaan al deze week. We hebben slechts 1,4 kilogram restafval. Onze groenbak wordt veel intensiever gebruikt nu we een los ‘groenbakje’ op ons aanrecht hebben staan en ook het plastic moet inmiddels 2x per week worden geleegd. Op naar 0!

Koen:
De afgelopen week heb ik verbaasd over het feit dat ik tassen vol met plastic, papier en glas heb verzameld, naast m’n standaard GFT en ‘restafval’. Ik had niet verwacht dat de verhouding zo scheef zou zijn en dat ik met zoveel gemak in het verleden mijn afval voor een groot gedeelte door een stortkoker heb gegooid in vele kleine vuilniszakjes gedurende elke week. Na weging kom ik erachter dat mijn vriendin en ik samen afgelopen week 1.8kg restafval over hebben gehouden. Maar een veelvoud van daarvan is in de andere zakken terecht gekomen, die ik deze week zeker zal moeten legen. Ik ga proberen ook mijn metalen apart te houden. Kijken hoeveel besparing dat oplevert en uitzoeken waar ik dat kan inleveren!