Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 29 augustus 2016

Blog: Vrijheid, maar wel met mate

Je mag niet meer volledig gekleed op het strand in Frankrijk zitten.. Als ik Twitter erbij pak dan zijn een flink aantal mensen het hiermee eens. Ik vind het juist één van de vele voorbeelden van hoe we als vrouwen helemaal niet zoveel vrijheid hebben als dat we in Europa denken te hebben.

Ik vind het lastig om te zien dat een vrouw, gewoon gekleed in een loszittend blouse met lange mouwen en een lange broek wordt gedwongen zich uit te kleden op het strand door mannen met geweren*. Zolang zij zelf haar huid niet wil tonen is het haar goed recht. Het was niet eens echt een boerkini, maar gewoon een outfit waar je dagelijks allerlei vrouwen in ziet lopen.

Natuurlijk, ik zie ook de opkomende radicalisering en de groepen die vrouwen ernstig onderdrukken. Ik hoor ook over de plannen om dit gedachtengoed met geweld te forceren. Ik vind het ook niet goed als een vrouw gedwongen wordt zich te bedekken, maar waarom zou ik het dan wel goed vinden als zij gedwongen wordt zich uit te kleden?

De Europese vrouw is helemaal niet zo vrij als we denken. We worden constant beoordeeld en laten ons beïnvloeden door de algemene mening in onze omgeving. Je ziet het in alle lagen van de samenleving gebeuren, al zijn de typen keuzes afhankelijk van in welke kring je je bevindt. Ja, het is slechts een lichte en verhulde dwang, maar is dat vrijheid? Is een keuze maken die eigenlijk niet jouw keuze is wel zo vrij? 

Laatst las ik een discussie over het overnemen van de achternaam van je man als je gaat trouwen of een partnerschap aan gaat. De vrouwen die hiervoor zouden kiezen werden weggezet als vrouwen zonder eigen keus. Het zou te vanzelfsprekend zijn om de naam van de man aan te nemen en als vrouw maakte je dus per definitie geen eigen keus. Dat er ook stellen zijn die na een afweging samen besluiten om de naam van de man over te nemen lijkt niet eens meer een optie.

Zo zie ik steeds meer voorbeelden waarbij je als vrouw (bijna) gedwongen wordt om bepaalde keuzes (niet) te maken. En dan vraag ik me af: hoe “vrij” zijn onze keuzes dan? 

* Link naar nieuwsbericht