Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 19 juni 2015

Het feest dat raadslid zijn heet

In een eerder blog heb ik mijn ongenoegen geuit over de huidige gang van zaken in de raad. Er is veel procedureel geneuzel en vaak mis ik de inhoudelijke discussie omdat het te vaak over de randzaken gaat. In dit blog wil ik de compleet andere kant met je delen. Het feest dat raadslid zijn heet. 

Mijn gezicht spreekt boekdelen, dat hebben de mensen op de publieke tribune en mijn raadsleden die tegenover mij in de raad zitten vast wel eens gemerkt. Regelmatig staat het ongeloof of de irritatie dan ook op mijn gezicht. Maar juist die irritatie en het ongeloof heeft me de afgelopen 1,5 jaar de motivatie gegeven om mezelf te ontwikkelen naar een politicus die ik wil zijn. En binnen de gemeente Vlaardingen heb ik bijna extreme voorbeelden van waar ik van weg wil blijven. Maar ik zie ook kwaliteiten in anderen die ik zelf ook wil ontwikkelen en waar ik me aan kan spiegelen om zo een beter raadslid te kunnen worden.

Gisteravond hebben wij in commissie- en oriënterende vorm de stadsagenda besproken, een soort visie voor de stad die we met de hele stad gaan creëren. Een onderwerp dat energie levert. Er is behoefte aan inspraak van de burger. Hoe ziet hij of zij de toekomst van de stad? Waarom zou je in Vlaardingen willen (blijven) wonen? Maar ook, welke initiatieven kunnen ontstaan in de stad om samen een betere leefomgeving te realiseren? Het gesprek ging een aantal keer naar mijn gevoel weer helemaal nergens over, tot op het punt dat ik het soms zelfs helemaal de koppeling met het onderwerp niet meer zag.

Een enthousiaste burgemeester

Maar ik kreeg ook heel veel energie van deze avond. Mijn visie is dat het belangrijk is vooral te luisteren naar de ideeën die in de stad leven. Ik geloof dat er heel veel inspiratie te halen valt uit de verhalen uit de stad. Dit zal niet uit elk verhaal zijn, en ook zeker niet elk idee zal toepasbaar zijn. Maar die inspiratie, daar gaat het nou juist om. Frisse ideeën die de stad beter maken. En ik merkte dat ik niet de enige was, meer raadsleden staan open voor input vanuit de stad en willen vooral ook de creativiteit niet in de weg zitten om dit te bereiken. Ik zag daarnaast een burgemeester die een visie heeft maar open staat voor interessante ideeën en het gesprek wil aangaan. Een burgemeester met hart voor de stad en een aanstekelijk enthousiasme.

Een beter raadslid

Op avonden zoals deze merk ik steeds vaker aan mezelf dat ik de ‘moeilijke’ kant van de politiek wat kan loslaten en kan doen waar ik raadslid voor ben geworden: het meedenken en meesturen voor een beter Vlaardingen. Ik moet natuurlijk ook bekennen dat een van de redenen waarom ik het raadslid zijn steeds leuker ga vinden, de ontwikkeling is die de politiek mij persoonlijk brengt. Ik leer zoveel bij door de politiek, niet alleen inhoudelijk maar ook over mezelf. Ik doe dingen die ik mij 5 jaar terug niet eens had in kunnen denken.

Een blik in mijn verleden laat (al is het voor sommigen moeilijk te geloven) een verlegen meisje zien die publiekelijk niet veel durfde te zeggen. Door hulp van leraren door de jaren heen durfde ik steeds meer mijn eigen geluid te laten horen. Als politicus begin ik steeds meer mijn eigen stem te vinden. En daarmee word ik dan ook weer een beter politicus omdat ik mijzelf beter kan verwoorden binnen de raad. Avonden zoals gisteren dragen daar alleen maar in bij.

Streven naar creatieve oplossingen

Wat mij, als laatste, nog positief stemt als raadslid is de zichtbare veranderingen die sommige besluiten maken. Er zijn besluiten die wellicht, ondanks nodig, niet leuk zijn om te maken. Maar om te zien dat anderen juist bijdragen aan een creatievere en innovatievere stad geeft mij weer extra energie om te blijven streven naar creatieve oplossingen. En dat is dan ook precies wat ik ga doen!